وکالت بلاعزل چیست؟
وکالت به عقدی گفته میشود که به موجب آن یکی از طرفین، طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود میکند. این عقد با مرگ هر یک از طرفین یا استعفای وکیل یا عزل وکیل توسط موکل یا با جنون وکیل یا موکل پایان مییابد و از این حیث فرقی میان عقد وکالت بلاعزل یا عقد وکالت ساده نیست.
قانونگذار در ماده ۶۷۹ قانون مدنی به موضوع وکالت بلاعزل اینگونه اشاره کرده است؛ موکل میتواند هر وقت بخواهد وکیل را عزل کند مگر اینکه وکالت وکیل یا عدمعزل وکیل در ضمن عقد شرط شده باشد. در این حالت موکل دیگر حق عزل وکیل و فسخ وکالت را ندارد.
آیا خرید و فروش وام های بانکی از نظر قانون صحیح است؟
معامله تسهیلات بانکی که امروزه در جامعه امری معمول شده، در صورتی که مغایر با مقررات بانکی و قرارداد فیمابین بانک اعطا کننده تسهیلات با شخص وامگیرنده نباشد، به عنوان یک امتیاز مالی در حدود ماده ۱۰ قانون مدنی بلااشکال به نظر میرسد.
وام بانکی نوعی حق و امتیاز است که دارندگان آن به لحاظ سپردهگذاری در بانک یا اعتبار مالی، از آن بهره مند شده اند و انتقال این حق و امتیاز اگرچه در قالب عقد بیع صورت نمیگیرد (به لحاظ اینکه حق و امتیاز عین نمی باشد)، ولی با توجه به اصل آزادی قراردادها و ماده ۱۰ قانون مدنی، انتقال وام بانکی که در واقع نوعی انتقال امتیاز و حق میباشد، صحیح است.
آیا میتوان قرارداد بیع را به دلیل پشیمانی یکی از طرفین فسخ کرد
خیر، طبق ماده 219 قانون مدنی، قرارداد بیع پس از انعقاد الزامآور است، مگر اینکه یکی از خیارات قانونی (مانند خیار شرط یا خیار عیب) اعمال شود. مشورت با وکیل در چنین مواردی برای بررسی امکان فسخ ضروری است.
آیا شهرداری حق توقیف اموال دستفروشان را دارد؟
شهرداری حق توقیف اموال دستفروشان را ندارد.
با توجه به تبصره 1 بند 2 ماده 55 قانون شهرداری در مورد رفع سد معبر وظیفه شهرداری فقط آزاد کردن و رفع سد معبر میباشد و اجازه توقیف و نگهداری اموال را ندارد.
پس از رفع سد معبر وظیفه حفظ و نگهداری اموال به عهده صاحب مال است و شهرداری در این خصوص دخالتی ندارد.
هر نوع برخورد فیزیکی با اشخاص سدمعبر کننده و تخریب اموال آنها قابل پیگیری میباشد.
تفاوت های اعسار و ورشکستگی
1- اعسار:
الف:معسر از اداره اموال خود منع نمی گردد.
ب:حق دعوای انفرادی طلبکاران علیه معسر و معسر علیه طلبکاران از میان نمی رود و می توانند علیه یکدیگر طرح دعوا کنند.
ج:حکم اعسار دارای جنبه نسبی است و فقط میان معسر و شخصی که دعوی به طرفیت او طرح شده قابل ترتیب اثر است.
2- ورشکستگی:
الف:ورشکسته از تاریخ ورشکستگی از اداره اموال خود منع می گردد و اداره اموال وی با مدیر تصفیه یا اداره تصفیه است.
ب:از تاریخ صدور حکم ورشکستگی تاجر از اقامه وتعقیب دعوا محروم می شود و طلبکاران باید علیه او و به صورت دسته جمعی و به نمایندگی مدیر تصفیه یا اداره تصفیه اقامه دعوا کنند.
ج:/حکم ورشکستگی عام است و در مورد کلیه طلبکاران چه اقامه دعوی کرده باشند چه نکرده باشند لازم الاجرا است.
آیا شاغل شدن زن در گروی رضایت شوهر است؟
اصولاً وظیفه کار و تأمین معاش زندگی بر عهده مرد است. این موضوع نهتنها در قانون که قبل از آن در شرع هم مورد تأکید قرار گرفته است.
در واقع حقوق به تبعیت از دین اشتغال را از وظایف مهم مرد میداند. البته مانند مورد بالا زن هم میتواند در سند ازدواج شرط کند که پس از ازدواج مشغول به کار شود یا اگر تاکنون شاغل بوده است همچنان به شغل خود ادامه دهد.
اگر در قباله ازدواج در قسمت؛ مشخصات طرفین در مورد زن نوشته شود کارمند، کارگر یا هر عنوان دیگر اصل بر این است که شوهر با علم و اطلاع از شغل خانم با او ازدواج کرده است پس دیگر نمیتواند او را از ادامه اشتغال منع کند.
نباید فراموش کرد که حتی اگر اشتغال زن در قباله ازدواج بهصورت یک حق شرط شود باز شوهر این امکان را دارد که اگر مدتی بعد شغل او را مخالف مصالح خانوادگی و حیثیت یا شأن خود یا زن تشخیص داد از دادگاه ممانعت زن از ادامه کار را بخواهد.
ماده 1117 قانون مدنی میگوید: شوهر میتواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که مخالف مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن باشد منع کند.
قاضی دادگاه تنها کسی است که میتواند تشخیص دهد آیا شغل زن حقیقتاً با حیثیت و مصالح خانوادگی زوجین مخالف است یا خیر.
پس در این مورد که شغل زن خلاف مصلحت است یا خیر نظر مرد تعیینکننده نیست و قاضی است که باید نظر آخر را بدهد.
آیا چک در صورت عدم ثبت در سامانه صیاد قابل وصول است؟
برای وصول چکهایی که در سامانه صیاد ثبت نشده اند نخست می بایست با مراجعه به بانک درخواست گواهی عدم ثبت چک در سامانه صیاد دریافت کرد و با در دست داشتن این گواهی و مراجعه به دادگاه عمومی دادخواست مطالبه وجه به عنوان یک سند عادی ارائه داد.
مراجعه به وکیل در اینگونه دعاوی می تواند موجب تسریع در مطالبه وجه شود.